Gastenverblijf Eenink Landelijk leven, geschiedenis, duurzaam

 

Onze droom: Het landelijke leven

Op zoek naar meer rust, ruimte en groen om ons heen. Hier hebben we dat gevonden. Het plan om hier te wonen en een bed & breakfast / gastenverblijf te starten. Deze ideeën mochten hier gerealiseerd worden en zo konden wij eind 2007 aan de slag. Inpandig in het laatste gedeelte van de boerderij is het gastenverblijf tot stand gekomen. In mei 2008 konden wij de eerste overnachtingen aanbieden. In de loop van de jaren hebben we veel gasten mogen ontvangen en blijft het leuk om zowel vaste gasten als nieuwe gasten te verwelkomen. 

Op ons eigen terrein zijn wij altijd druk met van alles en genieten we van het werk in onze grote tuinen met veel vaste plantenborders, fruitbomen, bospad, pluktuin en terrassen. Poelen voor eigen wateropvang, bomen en houtsingels om de houtvoorraad op peil houden en een weiland waar in het seizoen gezellige koeien grazen. Regelmatig mogen wij genieten van konijnen, hazen, fazanten, reeën, uilen en vele andere vogels die in onze tuin zijn te vinden. Wil je wat meer weten over het landschap hier in onze omgeving? Vraag het ons, weten wij het antwoord niet dan kunnen wij dit voor je informeren. Kijk op IVN voor vele leuke activiteiten in onze regio.

  • Samen met ons gezin zijn wij vanuit de randstad in 2006 naar de Achterhoek verhuisd.

     
  •  
    Naast het gastenverblijf heeft Marco nog zijn werk in agrarisch natuurbeheer.
  • Sinds het najaar 2017 zijn wij beiden IVN gastheer/-vrouw van het landschap.

     
  •  
    Geef gasten een verblijf zoals je het zelf zou willen.

Geschiedenis van het pand

Een karakteristieke Achterhoekse driekapper waarvan het eerste deel stamt uit 1935. Oude stalramen en de originele gebinten met merktekens zijn nog steeds in goede staat. De naam van het gastenverblijf ‘Eenink’ is de naam van de boerderij en vernoemd naar de vroegere bewoners. Veel boerderijen in deze regio hebben een familienaam die bij de boerderij hoort. Van oudsher is dit een boerderij waar tientallen jaren de fam. Boenink heeft gewoond en gewerkt. Een boerenbedrijf met koeien, jongvee en varkens, later ook de aardbeienteelt en witlof. In 1980 werd een deel land verkocht voor het realiseren van een vuilstort. Later nogmaals voor het uitbreiden van deze stort. Dit is tot 1996 doorgegaan. De vuilstort werd toen gesloten, afgewerkt en beplant. De Langenberg is hierbij ontstaan. Nu een mooie locatie om overheen te wandelen en te genieten van het weidse uitzicht met gemarkeerde uitzichtspunten. 

In 1998 is de boerderij verkocht en geheel gerestaureerd. Jongveestallen gesloopt. Bestrating en beplanting aangepast. In 2005 zagen wij deze locatie en waren ondersteboven van deze mooie boerderij en omgeving. Plannen om een bed & breakfast te realiseren mochten worden uitgevoerd. Zo zijn wij hier in 2006 komen wonen en hebben het achterste gedeelte van de boerderij in 2008 inpandig verbouwd naar gastenverblijf. Tijdens de verbouwing van ons Gastenverblijf is het historische karakter van het pand bewaard gebleven. Ook al is de stijl hetzelfde, iedere kamer is anders!

Duurzaam en circulair

Een betere leefomgeving begint bij jezelf wordt er altijd gezegd. Wij zijn ons hiervan bewust en proberen te doen wat binnen ons bereik ligt. Echter blijft het een uitdaging om te verduurzamen bij een oude boerderij. 

Sinds de start van ons gastenverblijf in 2008 is er een warmtepomp geïnstalleerd, alleen voor de verwarming niet voor warm water. In 2018 zijn er 96 zonnepanelen op 2 daken geplaatst. De gasaansluiting is toen afgesloten. Sinds die tijd wordt de vloerverwarming, de warmwatervoorziening en koken door middel van elektriciteit gedaan. Het hele pand is van de vloer tot aan het hoogste puntje van het dak geïsoleerd. In 2023 zijn er extra panelen geplaatst die bijdragen aan de warmwatervoorziening. Wij zijn best trots op wat wij tot nu toe hebben bereikt.

Andere punten waar wij ons best voor doen zijn afvalscheiding; papier, plastic, restafval,  groenafval, flessen, blikjes en glas doen wij scheiden en zo proberen wij minder afval te produceren. Het groenafval wordt gecomposteerd en later weer in de tuin gebruikt. Opvang van regenwater op onze boerderij gaat in onze waterpoelen. Op ons erf staan veel bomen, struiken, bloemenmengsels en planten. Hierdoor hebben wij een grote biodiversiteit zoals reeën, uilen, fazanten, patrijzen, hazen, konijnen, heel veel soorten vogels en nog veel meer waar je van kunt genieten.

In het gastenverblijf gebruiken wij verzorgingsproducten in navulbare flessen, ledlampen, biologische schoonmaakproducten en servetten van gerecycled materiaal. Ook proberen wij zoveel mogelijk producten van eigen erf of lokale producten te gebruiken. Voor het ontbijt gebruiken wij geen/weinig portieverpakkingen en verpakkingen van plastic. 

Samenwerken met lokale ondernemers daar krijgen wij energie van. Zo werken wij met diverse restaurants samen maar ook met andere ondernemers. Wij hebben een samenwerking met Bronckhorster Beef. Hun mooie runderen komen zodra het mogelijk is bij ons in de wei grazen. De wei is ingezaaid met een botanisch grasmengsel, dit is een mengsel van diverse gras- en bloemsoorten en is beter bestand tegen droogte en goed voor de flora en fauna.                                                                                                                              

Tevens hebben wij een samenwerking met Berlewalde Bier, speciaal bier uit Zelhem. Biercadeaupakketten van Berlewalde bier, leuk om te geven of lekker om zelf te proeven.                                                                                                                                                

Om de biodiversiteit op en om ons erf te vergroten staan er bijenkasten. Blij zijn wij met de samenwerking met Het Honingatelier. Extra leuk om deze Zelhemse honing bij het ontbijt te kunnen aanbieden. Wellicht dit jaar honing van eigen erf.