Het binnen klimaat

 

De boerderij is gebouwd in 1935 na een de verbouwing in 2008 heeft Gastenverblijf Eenink haar deuren geopend

Om onze impact op de omgeving te minimaliseren zijn wij in 2018 overgeschakeld op duurzame energie en sindsdien verwarmen en koelen wij het gastenverblijf volledig energieneutraal. Uiteraard zonder comfort verlies doormiddel van een warmtepomp, zonne-energie en streekhout.

Klimaat

Gastenverblijf Eenink wordt verwarmd met een warmtepomp. Standaard staan onze kamers op een basistemperatuur. De warmtepompt werkt via de vloerverwarming en heeft tijd nodig om warmer te worden. U zult dus bij het hoger zetten van de thermostaat hier ook rekening moeten houden dat dit niet gelijk effect heeft. In de zomer bij warm weer gaat de warmtepomp naar zijn koelstand. De kamers worden dan via de vloer gekoeld. Geen airconditioning maar wel aangenaam, ook bij hoge temperaturen buiten. Het is daarom verstandig om dan de ramen/deuren in u vertrek zo veel mogelijk dicht te houden om zo’n aangenaam klimaat te houden/krijgen. Tevens houdt u zo de insecten buiten. De thermostaat op de badkamermuur geeft de actuele termperatuur weer en kan doormiddel van de ↑/↓ knoppen op de gewenste temperatuur worden ingesteld. 

Ventilatie

Lucht wordt in u kamer ververst via het ventilatiesysteem waarvan de schakelaar in de badkamer zit. Frisse lucht in de kamer kunt u realiseren door de thermostaat lager te zetten. Het luik (groene buitendeur) gebruiken wij om zomers de warmte uit de kamers te houden. U kunt luchten door de staldeur aan de buitengevel bij uw kamer los te maken en dicht te doen voor uw glazen deur met een ‘pen-gat’ verbinding. De binnendeur (glazen deur) kunt u dan open laten staan. Het helpt hierbij om de afzuiging in de kamer op een hogere stand te zetten.

Warm water

Het warme water komt uit onze technische ruimte. Het duurt dus even voor u warm water in uw kamer heeft. Als er al water is getapt door iemand anders in het gastenverblijf dan geeft de kraan snel warm water.

Wat kan er?! Elektrische warmtepomp

Een warmtepomp is een eenvoudige manier om met behulp van elektriciteit warmte of koude te produceren. Bekende toepassingen zijn de koelkast en de diepvriezer. De achterzijde van een koelkast is warm en binnenin is het koud. De energie wordt aan de koude kant onttrokken en aan de warme kant afgegeven. Een warmtepomp gebruikt dezelfde techniek. Het warme deel zit in de woning en het koude deel onttrekt energie aan een warmtebron, bijvoorbeeld buitenlucht, grondwater of de aarde. Met een warmtepomp wordt het huis in de winter verwarmd. Bij sommige systemen is het ook mogelijk om de woning in de zomer te koelen. Tijdens de laatste twintig jaar heeft de ontwikkeling van warmtepompen enorme sprongen gedaan. Door de winning van aardgas deed deze techniek in Nederland pas laat zijn intrede. De huidige aandacht voor duurzaamheid maakt het interessanter om voor een warmtepomp te kiezen. Meer informatie over de warmtepomp kunt u vinden op internet (Agem, Achterhoekse Groene Energie Maatschappij).

Terug naar "Begin, En verbind"

Tijdens uw verblijf